maanantai 15. elokuuta 2016

Projektina sokerilakko

Törmäsin juuri tutkimukseen viljojen aiheuttamista vatsaoireista sekä Maria Nordin mielenkiintoiseen postaukseen Vilja on kallis myrkky. Luin myös Helsingin Sanomien kirjoituksen salakavalasta tulehdusriskistä  ja aloin kyseenalaistaa omaa ruokavaliotani. Onkohan se kuitenkaan niin terveellinen mitä luulen?

Tulehdusriskiä vaikuttaisivat lisäävän erityisesti kehon rasvakudos, valkoinen vehnä ja sokeri, joskin muitakin tekijöitä on. Lisäilen sokeria itsessään ruokaan aika vähän, tosin joskus leivon erilaisia leivonnaisia ja jälkiruokia - ja niihin tulee tietystikin käytettyä sokeria ja myös vehnäjauhoja. Mutta sokeria ja vehnää taitaa olla lisätty melkeinpä joka paikkaan. Ei auta kuin ottaa ne pienellä präntätyt selosteet eteen ja alkaa lukemaan...

Katselin perusaamupalatarvikkeita ja esimerkiksi kaakaossa (Dumle cocoa) 100 grammassa jauhetta on 80 % sokeria ja Valion mansikka-jogurtissa 100 grammassa on sokeria 12 g - eli 200 gramman jogurttipurkissa olisi lähes 10 sokeripalaa (Sirkku-sokeripala painaa Keventäjien mukaan 2,5 g). OMG! Ruisleivän ajattelin terveelliseksi, mutta esimerkiksi Vaasan ruispaloissa täysjyväruista on 72 % leivän viljasta, joten jäin miettimään, onko jopa lähes kolmannes siis vehnäjauhoa?

Tarkoituksenani ei ole kirjoittaa laihdutusblogia vaan etsiä hyvää oloa. Tällä projektilla haluan testata, mitä hyötyjä sokerin vähentäminen saa aikaan. Ja jos samalla vähenee valkoisten viljojenkin käyttö, niin hyvä niin!

Yritän kirjoitella muistiin hyviä reseptejä ja linkkejä resepteihin, jotta ne tallentuisivat vastaisuudenkin varalle. Samalla saattaa löytyä monia hyviä blogeja ja verkkosivuja, joita yritän niin ikään laittaa linkkeinä talteen sekä lisätä seurailtaviksi blogeiksi. Katsotaan, mitä syksyn aikana ehtii syntyä:)

Mukavaa alkavaa viikkoa sinullekin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti